23:06 / 14.06.2018

PERŁY RYNKU SPOŻYWCZEGO - KOLEJNA NAGRODA dla Piekarni WACYN

©Zdjęcia archiwalne -Piekarnia Wacyn, Obiektywnie.info.pl

Kolejna nagroda do naszej kolekcji - PERŁY RYNKU SPOŻYWCZEGO świadczy o tym, że firma nadal utrzymuje wysokie standardy jakości produkcji pieczywa, co przyczynia się do lepszego postrzegania Piekarni WACYN przez klientów, to zaś przekłada się na wzrost produkcji i jej rozwój.


©Piekarnia Wacyn

 Dziś mamy coraz bardziej świadomych odbiorców, którzy w  morzu tanich, marketowych produktów szukają naturalnie produkowanej zdrowej żywności. Szczególnie jest to ważne, przy podstawowych produktach codziennie spożywanych, a takim jest min. pieczywo. 

Pieczywo można produkować na dwa sposoby: 1) szybko i tanio lub 2) długo, drogo i zdrowo.

 W pierwszym przypadku  z produktów przewidzianych recepturą wytwarza się od razu ciasto a w celu wydobycia smaku i zapachu dodaje się polepszacze smaku i zapachu np. jak reklamowana margaryna o smaku świeżego chleba . W ten sposób już po pół godzinie otrzymuje się gotowe ciasto do pieca. Niestety jest ono pozbawione naturalnej flory bakteryjnej i dobrych wartości odżywczych. A że jest ono okazałe i z ładnym,  sztucznym zapachem i smakiem oraz tanie wiec ludzie nieświadomi chętnie je kupują bo towar kupuje się oczami.  

©Piekarnia Wacyn

 Piekarnia WACYN od początku istnienia produkuje pieczywo tylko i wyłącznie drugim sposobem, gdyż zdrowie naszych klientów jest dla nas priorytetem. Proces produkcji naszych produktów jest długi i drogi, ale końcowy efekt  jest prozdrowotny. Nasze pieczywo pszenne (bułki różne) wytwarzamy na rozczynach szczepionych bakteriami mlekowymi (są to probiotyki dla naszego przewodu pokarmowego). Rozczyn dojrzewa 3 godz., potem ciasto pół godz.. Natomiast pieczywo żytnie produkowane jest na naturalnych 24 godzinnych fermentacjach  zakwasów. Tu w sposób spontaniczny namnażają się bakterie mlekowe (probiotyki) oraz drożdże kwasowe. Na bazie takich zakwasów wytwarzane są różne gatunki ciast żytnich, aby sprostać gustom i zapotrzebowaniu klientów, mamy ich kilkanaście gatunków natomiast chleby zwykłe pszenno-żytnie produkowane są na bazie rozczyn i zakwasów razem poddanych fermentacji Otrzymane w ten sposób pieczywa są smaczne same w sobie, z niepowtarzalnym zapachem i smakiem. Jest to wynik naturalnej fermentacji zakwasów i rozczyn podczas których powstają samoistnie różne związki chemiczne nadające pieczywu naturalny smak i zapach, a namnożone probiotyki powodują, że pieczywo jest lekkostrawne. Dlatego też naszymi klientami są również cukrzycy, alergicy oraz osoby z problemami gastrycznymi.

©Piekarnia Wacyn

NAGRODY

2017 – Firma Dobrze Zarządzana – Ambasador Ziemi Radomskiej (FAKTY – Magazyn Gospodarczy 2017 – Wyróżnienie za Chleb z Papryką - podczas XVII Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku 2016 – Specjalne Wyróżnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela – Wystawa Smaczna Polska 2016 2016 – Lider Polskiej Gospodarki 2016 – Obywatelskie Grand Prix - za pracę na rzecz rozwoju społeczno-gospodarczego obszaru 2015 – Podziękowania za uczestnictwo w Wojewódzkim Święcie Chleba – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Wojewoda Mazowiecki, Starosta Płocki, Prezydent Miasta Płocka, - Dożynki Woj. Mazowieckiego i diecezji Płockiej 2015 – Certyfikat VIP Biznesu 2015 – za stworzenie doskonale prosperującej firmy oraz efektywne zarządzanie. 2015 – Dobry Produkt – Silna Polska 2015 – Lider Regionu 2015 – SUPER LIDER – w kategorii „Zdrowa Żywność” 2015 – Medal PRO MASOVIA – za wybitne  zasługi oraz całokształt działalności na rzecz  województwa mazowieckiego nadany przez Urząd Marszałkowski 2015 – Nominacja do XXII Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA 2014 – Lider Regionu 2014 – w kategorii „Zdrowa Żywności” 2014 – Nagroda Marszałka Sejmiku Mazowieckiego „Polski Producent Żywności” 2014 – Medal Zasłużony dla Powiatu Radomskiego 2014 – Ewa Brzezińska II m-ce Kobieta Przedsiębiorcza Regionu Radomskiego 2013 – Mazowiecka Firma Roku 2013 – WIKTORIA – Ambasador Marki Znak Jakości Przedsiębiorców 2013 – Granitowy Tulipan – Nominacja w kategorii Firma Roku 2012 – Perła Powiatu – nagroda w kategorii Mała Firma Roku – Konkurs Gospodarczy Starosty Radomskiego 2012 – Perła Powiatu – Nominacja w kategorii Produkt Roku (Chleb gryczany) – Konkurs Gospodarczy Starosty Radomskiego 2012 – Orzeł Agrobiznesu – I miejsce i licencja 2012 – II miejsce za „Chleb z dodatkami” w Ogólnopolskim Konkursie Dobry Chleb w ramach XIV Święta Chleba 2012 – III miejsce za „Chleb mieszany” w Ogólnopolskim Konkursie Dobry Chleb w ramach XIV Święta Chleba 2011 – WIKTORIA – Ogólnopolski Znak Jakości Przedsiębiorców 2011 – Wyróżnienie w konkursie Dobry Chleb za najlepszy produkt piekarniczy Minister Zdrowia 2010 – I miejsce w konkursie Dobry Chleb za najlepszy produkt piekarniczy Minister Zdrowia 2009 – I miejsce w konkursie Dobry Chleb za najlepszy produkt piekarniczy Minister Zdrowia 2002 – Złoty Rogal – nagroda za zajęcie I miejsca w plebiscycie Słowa Ludu na najlepszą piekarnię w regionie radomskim.