14:10 / 08.10.2018
GULDY, PRZYSMAK MNICHA, KARTOFLE ZARZUCANE oraz KISZKA ZIEMNIACZANA bohaterami Festiwalu Ziemniaka w MWR.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
W Muzeum Wsi Radomskiej po raz kolejny w dniu 7 października br. odbywał się Festiwal Ziemniaka.
Na tegoroczny Festiwal Ziemniaka przybyło ponad 10 tysięcy radomian i mieszkańców regionu.
Muzeum przygotowało wiele atrakcji. "Pod Dębem" występowały kapele między innymi zagrały: Kapela Henryka Gwiazdy z Radomia, Kapela Jana Kmity z Przystałowic Małych, Kapela Józefa Wyrwińskiego z Korzyc, Kapela Lipców z Wygnanowa z Radomskiego, na dechach odbywała się zabawa taneczna.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
Na Muzealnych polach każdy chętny mógł uczestniczyć przy pieczeniu ziemniaków w popiele jak również oglądać pokazy orki, bronowania i kopania ziemniaków przy użyciu zabytkowego sprzętu rolniczego – ciągniki samoróbki „SAM” z osprzętem. Pokazy orki i bronowania w zaprzęgu konnym.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
W Zagrodzie z Jastrzębi przystąpiono do degustacji i rozstrzygnięcia konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków” – w którym wzięły udział: Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne oraz stowarzyszenia z radomskiego. Przewodniczącym komisji konkursowej był Karol Okrasa, członkowie komisji: Ilona Jaroszek - dyrektor MWR, Anna Ziółek - kierownik działu oświatowego MWR oraz Aleksandra Żynicka -enolog. Po degustacji biorących udział w Konkursie dwudziestu potraw z ziemniaków oraz poddaniu ich ocenie z godnie z kryteriami w regulaminie ogłosiła laureatów:
Wyróżnienie przyznano: Zespołowi ludowemu "BARTODZIEJAKI" za Kiszkę ziemniaczaną.
III miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich KOCHANÓWKA-KRZYŻANÓWKA za Rzadkie kartofle zarzucane.
II miejsce przypadło Zespołowi folklorystyczny "PIĄTKOWY STOK" za Przysmak Mnicha.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
Nasze rozmówczynie z Zespołu folklorystycznygo "PIĄTKOWY STOK" opowiadają prastarą legendę związaną z Wielkim Piątkiem i i pochodzeniem potrawy, -"która głosi, że ongiś Mnisi upodobali sobie nasz region i wybudowali na iście terenach klasztor. Mnisi zamiast pogrążyć się w modlitwie hucznie biesiadowali zajadając się między innymi przysmakiem zwanym też zawijokiem. Nie powstrzymali się nawet w Wielki Piątek. W dzień srogiego postu spotkała ich za to kara. Wszystko zakończyło się tragedią, bo klasztor został zatopiony, a mnisi skazani na wieczną pokutę. W miejscu klasztoru wytrysnęło źródełko a woda ze źródełka miała mieć moce zdrowotne. "Piątkowy Stok" bo tak nazwano to miejsce. Przypomina raz w roku o wydarzeniach jakie miały miejsce; Oto zbliża się okres Wielkiego postu nad brzegiem źródeł można usłyszeć bicie dzwonów na alarm i krzyki tonących zakonników. Potrawa Przysmak Mnicha stała się powszechnie znana i konsumowana. Zawijoki na stałe zagościły pod strzechami chłopskimi. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie przetrwał do dziś i tak jak mnisi tak teraz my zajadamy się". Przysmak Mnicha doskonale smakuje z sosem śmietanowo grzybowym i surówką z kiszonej kapusty.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
Bezkonkurencyjne okazały się być gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich "SUPERBABKI" ze Skłobów gm. Chlewiska z Guldami i to one zajęły I miejsce.
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
- "Guldy" - danie ziemniaczane członkiń Koła Gospodyń Wiejskich „Super babki” ze Skłobów w gminie Chlewiska. – "Przygotowałyśmy guldy, czyli ziemniaki wydrążone w środku i ten miąższ wydrążony jest dobrze doprawiony solą i pieprzem. Do tego dodajemy jeszcze cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek wędzony. Wszystko razem mieszamy i wypełniamy ziemniaka takim farszem, przykrywamy wieczkiem. Wcześniej przygotowujemy ognisko, do którego wrzucamy płaskie kamienie, które się nagrzewają i na te kamienie ułożone płasko kładziemy guldy i znowu je przykrywamy kamieniami i wszystko się tak piecze" - opowiadała jedna z Pań Koła Gospodyń Wiejskich "SUPERBABKI".
Wyróżnieniem dla zwycięzcy będzie oprócz otrzymanej nagrody rzeczowej uczestnictwo w programie telewizyjnym Karola Okrasy pt. "Okrasa łamie przepisy".
Następnie odbył się pokaz kulinarny Karola Okrasy . Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, takich jak: Kuchnia z Okrasą, Okrasa łamie przepisy i Smaki czasu z Karolem Okrasą, autor książki pt. Gotuj z Okrasą.
W Zagrodzie z Alojzowa odbywał się kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła oraz sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu.
W Zagrodzie z Chomentowa mogliśmy obejrzeć pokaz omłotów (za stodołą).
© Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic
Przy Młynie z Zajączkowa odbywał się pokaz wypału ceramiki w piecu jamowym i rodzinne warsztaty ceramiczne oraz pokaz pracy piły trackiej.
Uczestnicy mogli się spotkać z twórcą ludowym, garncarzem Wiesławem Rokitą – pokaz i nauka toczenia na kole garncarskim.
Pierwszy raz w MWR został uruchomiony Wiatrak z Wierzbicy.
W Kuźni z Trębowca - można było spotkać się z twórcami ludowymi: Grzegorzem Gordatem i Marianem Kostkiem - wikliniarzami.
Adam Dziedzic