17:10 / 02.10.2017
FESTIWAL ZIEMNIAKA 2017 W MUZEUM WSI RADOMSKIEJ
©Adam Dziedzic - Obiektywnie.info.pl
W dniu 1 października po raz kolejny w Muzeum Wsi Radomskiej odbyła się coroczna impreza plenerowa pt. "Festiwal Ziemniaka 2017".
Do Muzeum Wsi Radomskiej przybyło ponad 9,5 tysiąca mieszkańców Radomia i okolic.
Na dechach do późnych godzin nocnych odbywała się potańcówka, grały kapele wiejskie Jana Kmity z Przystałowic Małych i Braci Tarnowskich z Janiszewa.
W konkursie "Potrawy Regionalne" brały udział Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne jak również Stowarzyszenia. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Karola Okrasy.
©Adam Dziedzic - Obiektywnie.info.pl II miejsce Zespołu folklorystycznego "Piątkowy Stok" w konkursie "Potrawy Regionalne"
Rozstrzygnięcie konkursu "Potrawa regionalna z ziemniaków"
MIEJSCE I: Koło Gospodyń Wiejskich w Załawie za Kluski ziemniaczane po załawsku - Trepy
MIEJSCE II: Zespół folklorystyczny „Piątkowy Stok” za Kluchy kartoflane znad Piątkowego Stoku
MIEJSCE III: Koło Gospodyń Wiejskich „Kochanówka-Krzyżanówka” za Kartofle z betkami
Wyróżnienie: Zespół „Strykowice” ze Strykowic Górnych za Koziąbrodę
Na terenie zagrody z Jastrzębi odbył się pokaz kulinarny gościa specjalnego Karola Okrasy.
©Adam Dziedzic - Obiektywnie.info.pl Pokaz kulinarny Karola Okrasy
Dobrą zabawą dla dzieci było zbieranie ziemniaków bezpośrednio z pola i upieczenie sobie w ognisku. Całe rodziny jadły pieczone ziemniaki z popiołów, które piekły się na polach muzealnych.
©Adam Dziedzic - Obiektywnie.info.pl Pieczenie ziemniaków w popiele.
Były stragany, kiermasze twórców ludowych, gdzie można było zakupić rękodzieło oraz stoiska Kół Gospodyń Wiejskich w których odbywały się degustacje potraw regionalnych.
Adam Dziedzic